måndag 13 september 2010

potatis- och palsternackssoppa fr. MEDELHAVSMAT FÖR SVENSKA KASTRULLER
























det här receptet är från den finfina boken Medelhavsmat för svenska kastruller av Cecilia Vikbladh. Boken innehåller en mängd vackra och goda recept som verkligen är precis vad titeln antyder, anpassade för svenska kastruller, men smakar medelhav hela vägen...

när vi först lagade soppan konstaterade vi glatt att det är det enkla som är det goda, och missa inte fetaosten på soppan, den blir alldeles len och krämig. receptet nedan är nästan som i boken men vi uteslöt ett par saker och det blev supergott!

för 4 personer:
300 g potatis
300 g palsternacka
3 msk olivolja
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
2 msk färsk rosmarin
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
200 g fetaost
svartpeppar

skär potatis och palsternacka i små kuber och stek dem nästan mjuka i lite olivolja. finstrimla purjolöken, stek den genomskinlig utan att få färg. tillsätt finhackad vitlök och rosmarin. blanda ihop vatten och buljong och låt koka upp. lägg i grönsakerna och låt kokan sjuda tills palsternacka och potatis är helt mjuka.

skeda upp soppan i varma skålar och smula över fetaosten. vi åt soppan med skivad baguette toppad med tapenade, passade finfint!

3 kommentarer:

  1. Det ser underbart gott ut!!
    Vi äter alldeles för lite soppa hemma hos oss . . .

    SvaraRadera
  2. Medelhavsmat för svenska kök låter gott. Håller med om att fetaost passar fint i soppa.

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig soppa! Ja, det är väl sopptider även om jag inte vill erkänna det...

    SvaraRadera