tisdag 28 september 2010

indisk soppa med palsternacka fr. LEON

























det här är en riktigt god och krämig soppa som smakar lite annorlunda. jag hade lite problem med att tolka kryddorna i detta engelska recept, förklara gärna skillnaden på caraway och cumin... jag chansade lite och det blev jättegott!

för 6 personer:
1 tsk malen spiskummin
1 tsk kumminfrön
2 gula lökar, finhackade
4 stjälkselleri, finhackade
1 bit ingefära, ungefär som en tumme, riktigt finhackad eller riven
1/2 tsk torkad chili
en nypa malen nejlika
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk garam masala
700 g palsternacka, skalad och skuren i små tärningar
1 pkt creamy coconut, 500 ml
1 msk torkad timjan
2 lagerblad
en skvätt honung
saften av en citron
salt & vitpeppar
1 liter vatten

stek spiskummin och kumminfrön i lite olja till kumminfröna börjar "poppa". lägg sedan i lök, selleri, ingefära chili, nejlika, gurkmeja och garam masala. Stek på svag värme i några minuter. blanda sedan i palsternacka, kokosmjölk, vatten, salta och peppra. låt koka tills palsternackan är mjuk, ca 40 min.

kör sedan soppan i mixer eller mixa med stavmixer (obs! ta ut lagerbladen först), smaka av med salt & peppar och tillsätt honung och citron.

servera :-)

2 kommentarer:

  1. Det låter gott. Caraway (Carum carvi) är kummin och Cumin (Cuminum cyminum) är spiskummin. Namnen till trots är de inte alls nära släkt. Skrev en liten artikel om spiskummin här - http://matpolisen.wordpress.com/2010/09/16/spiskumminpotatisar/

    SvaraRadera
  2. underbart, då gjorde jag rätt :-) tackar så mycket för info! :-)

    SvaraRadera